Vanaf 08.00 uur worden de eerste kinderen gebracht. Zo rustig mogelijk wordt de overdracht van ouders naar leidster gedaan. Zijn er bijzonderheden? Hoe is de nacht geweest, de vorige dag of het weekend? Dan neemt het kind afscheid van de ouder.


Rond 09.30 uur zijn alle kinderen aanwezig en start de dag. We ruimen samen de groepsruimte op na het vrije spel en gaan aan tafel. Eerst maken we de de kabouter wakker die alle kinderen begroet. Daarna eten we fruit en drinken we thee. Vervolgens maken we ons klaar om naar buiten te gaan. Iedere dag spelen we buiten, weer of geen weer.

Rond 11.30/12.00 uur gaan we aan tafel voor de lunch. De kinderen krijgen een broodmaaltijd met gezond beleg en meestal een versgemaakte groentesoep. We beginnen de maaltijd met een lied met gebaren:

De aarde doet het groeien, de zonne doet het bloeien. Rijp wordt het door de regen, drievoudig draagt het zegen.

Daarna geven we elkaar een hand en wensen we elkaar een smakelijke maaltijd. Na de maaltijd maken we de handen en gezichten schoon.

Na de maaltijd gaan de kinderen naar bed. Behalve de baby’s; die volgen hun eigen ritme en zijn dan misschien net weer wakker.

Tussen 14.00 en 15.00 uur worden de kinderen die naar bed waren weer wakker. Om 15.30 uur gaan we opnieuw met elkaar aan tafel voor wat drinken en eten. De kinderen krijgen bijvoorbeeld appeldiksap of water, spelt soepstengels, een rijstewafel, gedroogd fruit of een koekje. Daarna is er weer uitgebreid tijd om te spelen. Er is van alles te doen, zoals huisjes bouwen, treinbanen maken en poppen verzorgen. Vaak gaan we ook nog even naar buiten. Richting het einde van de middag bieden we rustige activiteiten aan die niet al te uitdagend zijn. Tekenen, knutselen en schilderen bijvoorbeeld, of kleien en kralen rijgen.

Vanaf 17.00 uur worden de meeste kinderen opgehaald. Bij het afscheid groeten de juffen de kinderen, waarna het kind weer onder de hoede van de ouder is. NB Overgangen in de dag kunnen lastig zijn. We begeleiden de kinderen in deze overgangen met liedjes. Met een liedje waarbij de pedagogisch medewerker het goede voorbeeld geeft, weet het kind wat de bedoeling is. Het zijn steeds terugkerende momenten in de dag en die geven houvast en daarmee veiligheid.