Dit is het eerste oogstfeest en valt op 29 september. Tegelijk is dit het feest waarin we moed moeten vinden om opnieuw weer de donkere dagen in te gaan en onze (persoonlijke) draken te verslaan. Het verhaal van Joris en de draak is hierbij een verhaal dat ons inspireert. Met de kinderen vieren we vooral het oogstfeest. We maken appelmoes en bakken draken broodjes.
Dit is opnieuw een oogstfeest en tegelijk het eerste lichtfeest in een serie waarvan Kerstmis het hoogtepunt vormt. Met knol (laatste vrucht uit de grond) of pompoen maken we een lampion en genieten van een heerlijke pompoen soep. Met de kinderen maken we lampionnen of windlichtjes. Als het donker is kunnen we er een rondje door de tuin lopen. Dat is mooi en ook best een beetje spannend.
Tijdens de 4 zondagen voorafgaand aan Kerstmis bereiden we ons langzaam voor op het grote feest. Iedere week wordt er een kaars aangestoken totdat er 4 kaarsen op de adventskrans branden en alle hokjes op de adventskalender open zijn gemaakt. Op de seizoentafel ontstaat langzaam het kersttafereel. Eerst alleen de stenen, daarna komen er planten bij, de volgende week de dieren en als laatste de mensen. Dan is het tijd voor het Kerstfeest.
Bij ons is het traditie om Sint Nicolaas klein te vieren. Ouders maken ieder jaar een klein cadeautje voor hun eigen kind. Zo krijgt ieder kind hetzelfde en toch uniek, want het is met liefde door de ouders voor hun kind gemaakt. We zingen veel liedjes in de weken eraan voorafgaand en op vrijdag 1 december vieren we het feest in de middag met ouders. Sint Nicolaas valt altijd in de adventstijd.
Kerstmis vieren we met een mooie kerstboom en liedjes die we met elkaar zingen. In alle weken vooraf hebben we er al naar toe geleefd. Dit feest vieren we met ouders en kinderen om elkaar daarna een mooi kerstfeest en een fijne vakantie te wensen. Voor iedere leeftijdsgroep organiseren we iets passends uiteenlopend van een klein concertje voor de jongsten, het kerstspel voor de peuters en een schimmenspel voor de BSO kinderen.
We vieren het op vrijdag 22 december van 16.30 - 17.30 uur. Daarna is de kinderopvang gesloten tot dinsdag 2 januari 2024.
Maria Lichtmis is 40 dagen na Kerstmis. Op die dag branden we allen kaars-stompjes op en zingen nog één keer de liedjes uit de grote kersttijd van Sint Maarten tot Driekoningen om die periode achter ons te laten. We brengen de kaarsjes naar de eerste dappere krokus bloemen en sneeuwklokjes die de eerste tekenen van de lente laten zien. Nu gaan we weer met elkaar richting lente en zomer.
Carnaval
Pasen heeft een vrij zwaar thema, maar wij vieren met de kinderen vooral de lente. Uit de oude heidense traditie werd dit ook al gedaan. Veel symbolen die nu bij Pasen worden gebruikt stammen uit die oudere tradities die later gekerstend zijn. Met Palmpasen, de week voor Pasen maken broodhaantjes en zetten die traditioneel op een stok. Daarmee lopen we door de tuin. Met Pasen zoeken we geschilderde eieren in de tuin.