BSO Buitenburen is de groep voor kinderen vanaf de 1e klas / groep 3. Wij halen kinderen op van verschillende scholen in Leiden en Leiderdorp. De schooltijden zijn per school verschillend.

Wij halen ze op met de bakfiets, fiets of autobusje. Soms rijden we langs meerdere scholen.

Als we binnenkomen, hebben kinderen erg de behoefte om even te spelen. Ondertussen dekt de juf de tafel. Als we kinderen hebben die al vroeg zijn dan gaan we om 13.30 uur aan tafel voor de lunch. Wij steken daarbij een kaars aan en zingen een lied met gebaren:

De aarde doet het groeien, de zonne doet het bloeien. Rijp wordt het door de regen, drievoudig draagt het zegen.

Daarna geven we elkaar een hand en wensen elkaar een smakelijke maaltijd. We wachten tot iedereen klaar is met eten en sluiten dan de maaltijd af met het doven van de kaars en het danken voor de maaltijd.

Daarna is het tijd om te spelen. Ieder kind kiest wat het wil doen. Binnen of buiten, samen of alleen, net zoals het wil.

Tussen 15.00 en 15.15 uur komen ook de kinderen die een lange schooldag hebben aan bij de BSO en ontvangen we de kinderen. Zij hebben een lange schooldag achter de rug en hebben behoefte om even aan te komen. Meestal gaan zij gelijk spelen, soms ploft een kind op de bank en wil gewoon even niks. Dat mag ook.


Rond 15.30/16.00 uur is er soep met soepstengels, crackers, fruit en sap. De kinderen zijn daar dan echt aan toe. Dit tafelmoment is ook weer een rustmoment en geeft ruimte om naar elkaars verhaal te luisteren. Als je klaar bent, mag je weer spelen. Dit keer hoeven de kinderen niet te wachten tot iedereen klaar is.

Vanaf 17.00 uur worden de kinderen opgehaald.

Binnen- en buitenruimte

Buitenburen heeft een gezellige woonkamer, een eetkeuken en een atelierruimte. Hier komen kinderen na schooltijd, meestal vanaf 14.45 uur. Buitenburen is gevestigd in het stenen gebouw bij speeltuinvereniging Oosterkwartier. Wij gebruiken de speeltuin als onze buitenruimte.