Wij halen kinderen op van verschillende scholen in Leiden en Leiderdorp. Iedere school heeft eigen schooltijden. Zo komen de jongste kinderen bij vrijeschool Mareland om 13.00 uur uit school, maar zijn kinderen bij andere scholen op sommige dagen al om 11.45 of 12.30 uur uit.

Wij halen ze op met de bakfiets, fiets of autobusje. Soms rijden we langs meerdere scholen. We komen rond 13.15 uur aan op de BSO.

Als we binnenkomen, hebben kinderen erg de behoefte om even te spelen. Ondertussen dekt de juf de tafel.

Om 13.30 uur gaan we aan tafel voor de lunch. Wij steken daarbij een kaars aan en zingen een lied met gebaren:

De aarde doet het groeien, de zonne doet het bloeien. Rijp wordt het door de regen, drievoudig draagt het zegen.

Daarna geven we elkaar een hand en wensen elkaar een smakelijke maaltijd.

We wachten tot iedereen klaar is met eten en sluiten dan de maaltijd af met het doven van de kaars en het danken voor de maaltijd.

Daarna is het tijd om te spelen. Ieder kind kiest wat het wil doen. Binnen of buiten, samen of alleen, net zoals het wil.

Om 14.45 uur (en voor kinderen van sommige scholen om 15.00 uur) is het tijd om de kinderen van school te halen die een lange schooldag hebben. Ook die kinderen halen we met de bakfiets (en vanaf zomer 2019 weer de Stint), fiets of auto. We rijden langs verschillende scholen.

Tussen 15.00 en 15.15 uur zijn we weer terug bij de BSO en ontvangen we de kinderen die net uit school komen. Zij hebben een lange schooldag achter de rug en hebben behoefte om even aan te komen. Meestal gaan zij gelijk spelen, soms ploft een kind op de bank en wil gewoon even niks. Dat mag ook.

Op zomerdagen zijn we soms al in de grote speeltuin met de kinderen die vroeg zijn gekomen. Dan worden de kinderen met een lange schooldag daar naartoe gebracht. Op andere dagen komen zij aan op hun eigen groep.

Rond 15.30/16.00 uur is er soep met soepstengels, crackers, fruit en sap. De kinderen zijn daar dan echt aan toe. Dit tafelmoment is ook weer een rustmoment en geeft ruimte om naar elkaars verhaal te luisteren. Als je klaar bent, mag je weer spelen. Dit keer hoeven de kinderen niet te wachten tot iedereen klaar is.

Binnen- en buitenruimte

Bolderburen heeft een groepsruimte in hetzelfde gebouw als Het Kleine Volkje. Daar hebben we een grote huiskamer met verschillende speelhoeken en een apart groot speelhuis in een zijkamer. Kinderen van Bolderburen spelen buiten in de grote ommuurde tuin. Hier mogen zij zelfstandig spelen. Soms gaat een juf mee, soms ook niet. Wel kijken we regelmatig wat er buiten gebeurt.